Leren verdragen wat onverdraaglijk lijkt

Online rouwverwerken op een tijd en plaats die jou het beste uitkomen. 

Jouw tempo, jouw tijd, jouw herinneringen staan centraal

Uit het dal

Na een verlies lijkt het leven overdekt te zijn door een grauwsluier. Je probeert keer op keer de donkere wolken weg te schuiven en verlangt er naar om af en toe een zonnestraal te zien. Het leven dat was, is niet meer. Wie jij was, dat ben je niet meer. En nu? Je hebt geen idee. Laat staan dat je weet hoe. 

Soms is het moeilijk te geloven, maar wat je voelt blijft niet voor altijd. Gelukkig hebben we dat al van meerdere mensen gehoord die een levend verlies hebben meegemaakt. Hetzelfde zal het niet meer worden. Het wordt anders. 

We hebben allemaal de mogelijkheid om verdriet te dragen en te verwerken, om stapje voor stapje uit het diepe dal te klimmen. Dat is moeilijk en zwaar. Rouwen (ja, ook een levend verlies is rouw) is keihard werken. Werken om je te verhouden tot datgene wat, of diegene die, verloren is gegaan. Ook werken aan een nieuwe manier van omgaan met het leven. Lutografie helpt daarbij.

Wat is Lutografie

Met Lutografie werk je online aan je eigen rouwproces, onder begeleiding van opdrachten, meditaties, artikelen en lees- en filmtips. Lutografie doe je met of zonder (online) begeleiding van een behandelaar. Je werkt op jouw eigen computer op jouw tempo en jouw tijd. Jouw herinneringen staan centraal.

Je legt je erop toe om aan jouw rouw en gevoelens actief aandacht te besteden én er een vorm aan te geven. Door op afstand naar je verhaal te kijken krijg je meer inzicht, meer begrip over jezelf en over wat er is gebeurd. Zo ga je langzaam maar zeker jouw nieuwe levensverhaal vastleggen.
Precies op die momenten van de dag dat je ervoor kunt gaan zitten. Je krijgt weer rust in je hoofd en in je lijf.

Lees hier wat anderen zeggen over Lutografie.

Mooie herinneringen geven de kracht om door te gaan en
minder mooie herinneringen verwerken zorgen dat je door kán gaan. 

Wat krijg je bij Lutografie

Je kunt een traject kiezen waar jij op dit moment aandacht aan wil besteden. je kunt ook alle vier de trajecten in één keer aanschaffen. Vervolgens kun je bij de eerste week beginnen, of de week, c.q. het thema kiezen dat op dat moment bij je past. Dit is afhankelijk van waar jij aandacht aan wilt geven. 

Traject 1: van chaos en paniek naar houvast en overzicht

Het verlies brengt chaos in je leven. Je hebt geen idee hoe je verder moet en waar je moet beginnen. In twaalf sessies help ik jou houvast te vinden in de chaos die is ontstaan waardoor je minder paniek zult ervaren en weer grip op je leven krijgt. Ik help je de confrontatie aan te gaan met wat er is gebeurd waardoor je het pijnlijke verlies niet meer hoeft weg te duwen. Je gaat aan de slag met de zoektocht naar hoe het was. Je gaat de verandering in je leven én in jezelf onderzoeken en je gaat ontdekken wie jij nu bent. In de chaos krijg je overzicht en vind je weer houvast. Alles leg je vast in je eigen rouwboek: (mooie) herinneringen bewaren omdat ze de kracht geven om door te gaan en minder mooie herinneringen verwerken zodát je door kunt gaan!

Traject 2: van overspoeld raken door emoties naar meer balans

De emoties kunnen je overvallen. Je durft niet meer te rekenen op stabiliteit in je gevoel. In twaalf sessies help ik je om te gaan met de gevoelens waardoor je beter kunt functioneren en weer op jezelf kunt vertrouwen. Ik ga je helpen grip te krijgen op je emoties en zonnestraaltjes toe te laten. Je gaat inzien dat je controle kunt hebben over de pijn die je voelt, zodat je ook weer gaat leren hoe jij kunt functioneren in jouw veranderde leven.

Traject 3: van schuldgevoel naar opklimmen uit het dal

Je hebt momentjes van plezier en bent bang te ‘vergeten’. Bijna ongemerkt zit je op de weg omhoog. Dit kan leiden tot schuldgevoel. In twaalf sessies help ik je te ontdekken wat voor jou werkt en hoe je het verleden niet weg hoeft te duwen. Je gaat je gevoelens herkennen en bent steeds beter in staat daarmee om te gaan.  Je leert hoe je jouw verleden mee kunt nemen in de momentjes van plezier, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen dat toch voor jou het leven doorgaat.

Traject 4: van angst om te verliezen naar opnieuw verbinden

Hoe meer jij je verbindt met het nieuwe leven, hoe minder er over het verleden wordt gesproken. In twaalf sessies help ik je hoe jij je verleden mee kunt nemen in jouw (sociale) leven en hoe je daarmee verbonden blijft. Je gaat invulling geven aan jouw nieuwe leven met het verleden bij je. Je leert hoe je nog steeds over jouw verleden  kunt praten, hoe je omgaat met de omgeving die dit soms moeilijk vindt. Je gaat je weer verbinden met het leven en je leert erop te vertrouwen dat niet alles 'zomaar' stopt.

Elk traject bestaat uit 12 sessies. Je ontvangt: 

  • Een rouwverwerkingsopdracht
  • Een meditatie
  • Een tip voor een film of interessant interview over rouw
  • Een artikel over rouw

Daarnaast krijg je toegang tot: 

  • Lotgenotencontact via de besloten 'Lutografen' facebook pagina
  • De boekenlijst met vele boeken over rouw
  • Online technische ondersteuning per mail of app 

Je hebt altijd de mogelijkheid voor één op één gesprekken, ofwel online, ofwel in de praktijk van de therapeut.

Is het niet wat je had verwacht? Dan heb je de eerste veertien dagen de mogelijkheid je account op te zeggen en krijg je je geld terug. We stellen geen vragen.

Aan de slag met Lutografie

Stap 1

Kies jouw traject

Stap 2

Maak een account aan

Stap 3

Volg jouw traject

Stap 4

Krijg input van een behandelaar (als je dat wilt)

Stap 5

Creëer je eigen rouwboek

Kies nú een traject en start meteen! Je krijgt direct toegang tot Lutografie. Niet goed? De eerste twee weken kun je je account opzeggen. Je krijgt je geld dan terug.

Menu