Lutografie bij levend verlies

Leren te dragen wat soms ondraaglijk lijkt

Rouwen is het proces van keer op keer te proberen de donkere wolken weg te schuiven en weer een zonnestraaltje proberen te zien. Je rouwt ook bij levend verlies. Het leven dat was, is niet meer. Wie jij was, dat ben je niet meer. En nu? Hetzelfde zal het niet meer worden. Het wordt anders. Rouwen is werken om je te verhouden tot datgene wat, of diegene die, verloren is gegaan. Ook werken aan een nieuwe manier van omgaan met het leven. Lutografie helpt daarbij.

Dit is hoe het werkt

Met Lutografie werk je online aan jouw persoonlijke rouwproces in een online programma, met opdrachten, meditaties, artikelen en lees- en filmtips. Je werkt op jouw eigen tempo en in jouw eigen tijd. Jouw herinneringen staan centraal. Zo kun je langzaam maar zeker jouw nieuwe levensverhaal vast gaan leggen. Precies op die momenten van de dag dat je ervoor kunt gaan zitten. Je krijgt weer rust in je hoofd en in je lijf.

Wat krijg je bij Lutografie

Lutografie leidt je langs alle gevoelens en alle grote vragen die rouw opwerpt en je bouwt aan jouw manier van rouwen. Je gaat moeilijke herinneringen verwerken zodat je ze los kunt laten, denk bij voorbeeld aan schuldgevoel, en je gaat herinneringen vastleggen zodat je ze nooit meer hoeft te vergeten.

Er is een onderverdeling gemaakt in de volgende thema’s:

Thema: Neem de tijd voor het besef van verlies

 • Ervaar je momenten van paniek omdat je geen idee hebt hoe het verder moet met je leven?
 • Ben je vooral bezig met hoe het leven was?
 • Kun je je totaal niet concentreren?

Dit thema helpt jou van chaos en paniek naar houvast en overzicht.

In dertien stappen help ik je overzicht te krijgen, rust te vinden in je hoofd en weer een gevoel van houvast te gaan ervaren, waardoor je concentratie langzaam maar zeker gaat verbeteren.

Thema: Ontdek jouw manier van rouwen

 • Durf jij geen afspraak te maken omdat je bang bent dat je je die dag nou net waardeloos voelt?
 • Kan jij ook zo overvallen worden door dat diepe gevoel van gemis waardoor je echt het gevoel kunt hebben dat je hart breekt?
 • Kun je je ook zo boos voelen om het onrecht dat jou is aangedaan?

Dit thema helpt jou om in plaats van overspoeld te raken door emoties, weer grip te krijgen op jouw emoties. 

Met de dertien stappen die bij dit verliesthema horen, ga ik je helpen om te gaan met de zware gevoelens van rouw waardoor je beter kunt functioneren en weer op jezelf kunt gaan vertrouwen.

Thema: Geef vorm aan een veranderd leven

 • Voel jij je schuldig als je momentjes van ‘plezier’ ervaart?
 • Mis jij de aansluiting met anderen omdat zij denken dat alles weer 'goed' is, zodra je ‘plezier’ hebt?

Dit thema helpt jou van schuldgevoel, naar momentjes van plezier.

Nadat je de dertien stappen gedaan hebt die bij dit thema horen, kun je omgaan met jouw lastige gevoelens en ga je deze ook beter herkennen. Je leert hoe je jouw verleden mee kunt nemen in de momentjes van plezier, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen dat ook voor jou het leven doorgaat.

Thema: Ga nieuwe verbindingen aan

 • Ben jij bang om nieuwe verbindingen aan te uit angst dat weer zal verliezen?
 • Ben jij bang dat je jouw nieuwe leven normaal gaat worden?
 • Vind je het lastig te vertrouwen op dat dingen goed kunnen gaan?

Dit thema helpt jou van angst om te verliezen naar opnieuw verbinden, zonder jouw (rouw)gevoelens uit het oog te verliezen.

Ik ga je helpen hoe jij op een andere manier kunt verbinden met jouw verleden en hoe je vertrouwen vindt in jouw nieuwe leven. Je gaat invulling geven aan dat nieuwe leven terwijl je het oude niet los hoeft te laten. Je leert hoe je nog steeds over jouw verleden en toekomstdromen kunt praten, hoe je omgaat met de omgeving die dit soms moeilijk vindt. Je gaat je weer verbinden met het leven en je leert erop te vertrouwen dat niet alles zomaar stopt.

Elk thema bestaat uit 13 stappen. Per stap ontvang je:

 • Een rouwverwerkingsopdracht
 • Een meditatie
 • Een tip voor een film of interessant interview over rouw
 • Een artikel over rouw

Daarnaast krijg je toegang tot: 

 • Lotgenotencontact via de besloten 'Lutografen' facebook pagina
 • De boekenlijst met vele boeken over rouw
 • Online technische ondersteuning per mail of app 

Aanmelden en uitproberen

Klik op onderstaande knop om je aan te melden. Na de betaling kom je direct bij de leeromgeving om jouw account aan te maken en te starten.

Ben je niet tevreden of is het toch niet wat voor jou? Geef dit dan in de eerste 14 dagen aan. Je krijgt jouw aankoopbedrag dan zonder vragen terug.

Wil je liever met Lutografie aan de slag onder begeleiding van een therapeut? Zoek dan een hulpverlener bij jou in de buurt.

Menu