Lutografie na kanker

De kracht van herinneren

Verder gaan nadat je behandelingen tegen (of voor) kanker zijn afgerond, valt niet mee. Je omgeving kan wellicht denken "zo, nu weer verder". Misschien denk je dat zelf ook! Je realiteit kan heel anders voor je voelen!
Rouwen doe je ook nadat je de diagnose kanker hebt gekregen. Misschien dat je pas als je behandelingen zijn afgerond, toekomt aan die rouw. Rouwen betekent ook het vinden van een nieuwe manier van omgaan met het leven. Lutografie helpt daarbij.

Deze module is ontwikkeld in samenwerking met het Ingeborg Douwes Centrum. Voor vragen of begeleiding kun je bij hen terecht.

Dit is hoe het werkt

Met Lutografie werk je online aan jouw persoonlijke rouwproces in een online programma, met opdrachten, meditaties, artikelen en lees- en filmtips. Je werkt op jouw eigen tempo en in jouw eigen tijd. Jouw herinneringen staan centraal. Zo kun je langzaam maar zeker jouw nieuwe levensverhaal vast gaan leggen. Precies op die momenten van de dag dat je ervoor kunt gaan zitten. Je krijgt weer rust in je hoofd en in je lijf.

Wat krijg je bij Lutografie

Lutografie leidt je langs alle gevoelens en alle grote vragen die rouw opwerpt en je bouwt aan jouw manier van rouwen. Je gaat moeilijke herinneringen verwerken zodat je ze los kunt laten, denk bij voorbeeld aan schuldgevoel, en je gaat herinneringen vastleggen zodat je ze nooit meer hoeft te vergeten.

Er is een onderverdeling gemaakt in de volgende thema’s:

Thema: Neem de tijd voor het besef van verlies

 • Ervaar je momenten van paniek omdat je geen idee hebt hoe het verder moet met je leven?
 • Kun je je totaal niet concentreren?
 • Ben je alleen maar bezig met hoe het had moeten zijn?

Dit thema helpt jou van chaos en paniek naar houvast en overzicht.

In dertien stappen help ik je overzicht te krijgen, rust te vinden in je hoofd en weer een gevoel van houvast te gaan ervaren, waardoor je concentratie langzaam maar zeker gaat verbeteren.

Thema: Ontdek jouw manier van rouwen

 • Durf jij geen afspraak te maken omdat je bang bent dat je je die dag nou net waardeloos voelt?
 • Kan jij ook zo overvallen worden door dat diepe gevoel van weemoed waardoor je echt het gevoel kunt hebben dat je hart breekt?
 • Heb je, om welke reden dan ook, een grote angst om te geloven in genezing?

Dit thema helpt jou om in plaats van overspoeld te raken door emoties, weer grip te krijgen op jouw emoties. 

Met de dertien stappen die bij dit verliesthema horen, ga ik je helpen om te gaan met de zware gevoelens van rouw waardoor je beter kunt functioneren en weer op jezelf kunt gaan vertrouwen.

Thema: Geef vorm aan een veranderd leven

 • Voel jij je schuldig als je momentjes van ‘plezier’ ervaart?
 • Vind je het moeilijk om te genieten van jouw nieuwe leven?
 • Mis jij de aansluiting met anderen omdat zij denken dat alles weer 'goed' is als je ‘plezier’ hebt?

Dit thema helpt jou van schuldgevoel, naar momentjes van plezier.

Nadat je de dertien stappen gedaan hebt die bij dit thema horen, kun je omgaan met jouw lastige gevoelens en ga je deze ook beter herkennen. Je leert hoe je jouw ervaringen mee kunt nemen in de momentjes van plezier, zodat je je niet schuldig hoeft te voelen dat ook voor jou het leven doorgaat.

Thema: Ga nieuwe verbindingen aan

 • Ben jij bang om gevoelens voor je nieuwe leven toe te laten uit de angst dat de kanker terugkeert?
 • Vraagt de omgeving niet meer naar hoe de ziekteperiode voor je was?
 • Ben jij bang dat je ‘lessen geleerd’ gaat vergeten?

Dit thema helpt jou van angst om te verliezen naar opnieuw verbinden.

Ik ga je helpen hoe jij op een andere manier kunt verbinden met jouw vereleden en hoe je vertrouwen vindt in het leven. Je gaat invulling geven aan jouw nieuwe leven met de ervaring van de diagnose bij je. Je leert hoe je nog steeds over jouw kanker kunt praten, hoe je omgaat met de omgeving die dit soms moeilijk vindt. Je gaat je weer verbinden met het leven en je leert erop te vertrouwen dat je niet ‘zomaar’ doodgaat.

Elk thema bestaat uit 13 stappen. Per stap ontvang je:

 • Een verwerkingsopdracht
 • Een meditatie
 • Een tip voor een film of interessant interview over rouw
 • Een artikel over rouw

Daarnaast krijg je toegang tot: 

 • Lotgenotencontact via de besloten 'Lutografen' facebook pagina
 • Online technische ondersteuning per mail of app 

Aanmelden en uitproberen

Klik op onderstaande knop om je aan te melden. Na de betaling kom je direct bij de leeromgeving om jouw account aan te maken en te starten.

Ben je niet tevreden of is het toch niet wat voor jou? Geef dit dan in de eerste 14 dagen aan. Je krijgt jouw aankoopbedrag dan zonder vragen terug.

Wil je liever met Lutografie aan de slag onder begeleiding van een therapeut? Neem dan contact op met het  Ingeborg Douwes Centrum

Menu